Loading...

Kvindelig succes på tagryggen

LONE FREDERIKSMOSE ER IVÆRKSÆTTER AF SIND - OG NOGET SÅ SJÆLDENT SOM KVINDELIG TØMRERMESTER OG TAGLÆGGER. AT VÆRE KVINDE OG CHEF I BYGGEBRANCHEN HAR FLERE FORDELE, MENER LONE FREDERIKSMOSE

Se publikation

Kundecases22. maj 2014

Lone Frederiksmose orker ikke omsorg: Hun slæber helst selv den tunge sæk og befinder sig bedst højt oppe på taget sammen med sine medarbejdere. I hendes verden, som udgår fra Nørre Nebel i Vestjylland, er det udfordrende frihed - fremfor det administrative arbejde helt nede ved jorden og indendørs.

- Jeg vil helst bruge hænderne til manuelt arbejde ude på pladsen. Her er jeg i tættere kontakt med medarbejderne, kunderne og opgaverne, siger Lone Frederiksmose, der er noget så sjældent som kvindelig taglægger, tømrermester og chef for et sjak på 9 medarbejdere i sin virksomhed DK Totalentreprise ApS.

Hun er oprindeligt uddannet teknisk assistent - det er først i de senere år, at Danmark har fået en egentlig taglæggeruddannelse. Fagligheden som taglægger udviklede hun i samarbejde med sin eksmand, som var selvstændig håndværker. Da han med dårlig ryg blev erklæret uarbejdsdygtig, etablerede Lone Frederiksmose i 2006 sin tømrervirksomhed med taglægning som del af porteføljen.

Som hun adræt bevæger sig rundt på tagspærrene, ser selv det utrænede lægmands-øje hurtigt, at Lone Frederiksmose ved, hvad hun har med at gøre:

- Som kvinde i et mandefag har jeg investeret mange kræfter i at blive faglig stærk og sætte mig ind i sagerne. Fordi der ikke er mange kvinder i faget, og derfor er det nemmere at stille spørgsmålstegn ved, om vi nu kan styre opgaven. Det skal være svært at fange mig på noget fagligt. Desuden har jeg lagt stor vægt på, at fysikken ikke skal være et tema. Jeg vil selv kunne bære de tunge ting og altid kunne følge med mine kolleger på taget, siger Lone Frederiksmose.

Derfor har hun også investeret i en uddannelse som fitnessinstruktør med fokus på den fysiske del af træningen. På trods af både høj faglighed og fysik løb Lone Frederiksmose som resten af byggebranchen mildest talt panden mod en mur blot få år efter etableringen. Finanskrisen ramte og gjorde umiddelbart ondt:

- Heldigvis nåede vi at få et par gode år. Dengang ringede telefonerne af sig selv - og hele tiden. Men det hele kom jo faktisk lidt for nemt til os alle sammen. Vores folk kunne stille store krav, fordi der var masser af arbejde at få.

Med 40 mand ansat brugte Lone Frederiksmose det meste af sin tid på kontoret med de administrative forpligtelser i en stor forretning.

- Med krisen fik vi alvorlige slag på næsen. Men det betød samtidig, at vi satte endnu mere fokus på forretningen.

dag råder DK Totalentreprise ApS over ni medarbejdere. Virksomheden har både egne kunder og fungerer som underleverandører for større byggevirksomheder. Blandt andre MT Højgaard og Hans Jørgensen & Søn.

- Det betyder, at jeg hele tiden selv er med ude på pladserne. Jeg ønsker mig aldrig tilbage til de 40 mand. Jeg har et team af dygtige folk, og så oplever jeg, at vores kunder kan lide den atmosfære det skaber, at der er en kvinde på arbejdspladsen.

For øjeblikket har Lone Frederiksmose også sørget for, at der bliver tilført ny feminine kræfter til faget. Hun er mor til fire børn, er blevet mormor, og udover en søn og en svigersøn arbejder også hendes ældste datter i dag i firmaet.

- Min datter begyndte hjemme på kontoret. Men da der var brug for ekstra hænder, tog jeg hende med ud på en opgave, og hun blev faktisk bidt af arbejdet, smiler Lone Frederiksmose, der ser både fordele og ulemper ved, at hendes børn vælger samme vej:

- Det er en hård branche, men det fysiske arbejde udenfor er også godt for sjælen. Desuden får vi mange gode snakke i bilen på vej frem og tilbage til opgaverne, og internt i familien er der stor opbakning og forståelse for, at vi arbejder meget.

PARTNER REVISION SOM SPARRING
Hele vejen har Lone Frederiksmose været bakket op og rådgivet af de samme partnere - i banken og i forhold til revision. Hos Partner Revision i Tarm har revisor Vagn Kristensen været med fra etableringen af DK Totalentreprise ApS, og i dag fungerer også statsautoriseret revisor John Andersen som sparring.

- Jeg trives med sikkerhed og tillid. Det får jeg med faste rådgivere, som kender mig og min virksomhed. Det giver knap så ondt i maven i en konjunkturfølsom branche.

Blandt andet var Partner Revision en væsentlig del af omstruktureringen af selskabet, da krisen satte ind.

- Udover en ny strategi for forretningsmodellen, sparrede vi ofte med Lone omkring eksempelvis løbende aconto-fakturering for bedre at sikre hende mod store usikre udeståender, siger Vagn Kristensen.

I en turbulent tid på et ekstremt turbulent marked er sparring vigtigt:

- Uden tvivl er Lones kernekompetence hendes store faglighed. Hun er dygtig, og det er et væsentligt parameter i denne branche. Hun evner at fokusere og sparre eksternt om det, der giver værdi til virksomheden, siger John Andersen.

Tilbage til oversigten Se publikation

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Gå ikke glip af nyheder, der kan have betydning for din virksomhed. Vi opdaterer dig på love og regler, giver dig inspiration og deler ny og værdifuld viden.

Find din nærmeste afdeling

Partner Revision dækker hele det midt- og vestjyske område. Med ni lokale kontorer er vi altid tæt på din virksomhed. Og du er altid velkommen.

 

Se alle vores afdelinger

keyboard_arrow_up